Developed by JoomVision.com

Šentanel - Turistična vas Šentanel - Turistična vas

Šentanel - Turistična vas Šentanel - Turistična vas
Developed by JoomVision.com

Dodatna ponudba

- Kolesarjenje

- Pohodnistvo, planinstvo

- Nabiranje gozdnih sadezev

- Obiski planinskih postojank

- Smucanje

- Drsanje

...

Turistična ponudba

PDFPrintE-mail

Vas pa ni znana samo po prijaznih ljudeh, idilični naravi, ampak tudi po veliko zanimivostih, ki si jih lahko obiskovalci s pomočjo turističnega vodiča ogledajo. Župnija sv. Danijela je bila prvotno Pliberška podružnica. Cerkev ni preveč stara, pač pa je star zvonik, ki je krit z macesnovimi skodli, menda kar iz 12. stoletja. V zvoniku še danes zvoni zvon iz leta 1535, ker je Šentanel spadal med 2. svetovno vojno v Celovško upravo in tam zvonov niso pobirali. K mogočnemu, z ornamenti okrašenemu gotskemu zvoniku so okenca v osnovi celo romanska, se s prezbiterijem naslanja sedanja neoromanska cerkev. Cerkvica ni velika, je pa lepa. Vsakega obiskovalca takoj nad vrati pozdravi letnica MDCCCLXV - torej 1865. To je letnica, ko so staro cerkev porušili in dogradili novo. Župnija nima podružnice, kar je za te kraje prava redkost. Okoli cerkve je lepo urejeno, toda majhno pokopališče s peščico grobov, ki povedo, da tu nikoli niso živele množice. Vedno pa so bili trdni, pošteni pa tudi bogati ljudje.

Ljudje na kmetijah se večinoma ukvarjajo s poljedelstvom. Na polju gojijo največ krompir, koruzo in žita (rž, pšenico). Ukvarjajo se tudi z živinorejo; govedo in prašiči. Od goveda prevladujejo simentalke in frizike, ker nekateri kmetje oddajajo tudi mleko. Na mnogih kmetijah pa se ukvarjajo s kmečkim turizmom že od leta 1970, zato je Šentanel znana turistična vas. Pionir kmečkega turizma v Šentanelu je turistična kmetija Ploder.  Ostale turistične kmetije so Lužnik, Kolman, Koroš, in pa še kmečka gostilna Marin.

Prevladuje izletniški in stacionarni turizem. Vsako leto nas obišče veliko domačih in tujih gostov.

Turizem slovi po izvrstni domači kuhinji, točenju debelih curkov "mošta", zdravilnem "črničevem šnopsu" in rženem kruhu.

Vsaka turistična kmetija ima svojo hišno specialiteto, kot so "kvočevi nudlni",  ajdovi žganci ali pa zdravilno "šentanelsko župo", ki jo pripravijo tako, da v žganje namočijo veliko zdravilnih rož.

Vsaka turistična kmetija pa ponuja tudi skrb za dušo in telo (izlet v okolico, tenis, smučanje, sankanje, gobarjenje, kolesarjenje, plavanje).

Nobeden turist pa ne zapusti vasi, da je ne bi tudi kulturno doživel.

Nahajate se: Prva stran | Ponudba